Přejít na hlavní obsah
Bosch Česká republika

Jiří Jonáš

Vedoucí skupiny předmontáže komponent čerpadel CP4

Jirka Jonas

Jirka absolvoval Junior Managers Program

Jirka v roce 2013 nastoupil do Trainee programu (Junior Managers Program) firmy Bosch, který trval 2 roky. V rámci přípravy na budoucí manažerskou pozici prošel několik pracovních pozic ve výrobním oddělení a získal zahraniční pracovní zkušenost v německém závodě Stuttgartu-Feuerbachu. Nyní zastává pozici vedoucího skupiny předmontáže komponent čerpadel CP4.

Jiří Jonáš

 

Jirko, ty jsi v Boschi nastoupil rovnou do Junior Managers Programu, který tě připravoval na budoucí manažerskou pozici. Jaké jsou tvoje zkušenosti s tímto programem?

Junior Managers Program trval 2 roky. Během této doby jsem v jihlavském Boschi postupně vystřídal několik pracovních pozic v rámci jednoho výrobního oddělení. Díky programu jsem vlastně také poprvé zažil a viděl, jak vypadá velkosériová výroba v reálných podmínkách a to hned z několika různých perspektiv. Program navíc nabízí účastníkům možnost získat půlroční zahraniční zkušenost. Já jsem díky tomu pracoval v německém závodě ve Stuttgartu-Feuerbachu, kde jsem se podílel na projektu rozšíření výrobní technologie pro jihlavský závod. Po návratu z Německa jsem pokračoval v tomto projektu v Jihlavě. Díky zahraniční pracovní zkušenosti jsem si zlepšil svou němčinu a vytvořil síť kontaktů, které při své práci využívám dodnes.

Jiří Jonáš

 

Proč sis po škole vybral Bosch jako svého prvního zaměstnavatele?

Když jsem hledal práci, chtěl jsem najít mezinárodní společnost, která nabízí možnost Trainee programu. Chtěl jsem na sobě pracovat a dál se rozvíjet. V posledním ročníku VUT v Brně jsem dostal pozvánku na High-Tech Day, který Bosch v Jihlavě pravidelně pořádá pro studenty technických vysokých škol. Při této akci jsem měl možnost poznat firmu Bosch a její výrobu zblízka. Zaujala mě vysoká úroveň technologií, nastavení procesů a propracovaný systém kvality výroby. Během High-Tech Day jsem také absolvoval zajímavou přednášku jednoho manažera, který nám detailně představil Junior Managers Program, jímž sám v minulosti prošel. To vše ovlivnilo mé rozhodnutí, a proto jsem následně kontaktoval personální oddělení firmy.

Na práci ve výrobě mě baví to, že každý den je úplně jiný.

Jiří Jonáš - Vedoucí skupiny předmontáže komponent čerpadel CP4
Jiří Jonáš

Jakou pozici máš v Boschi nyní? Co je tvou náplní práce?

V současné době pracuji na pozici vedoucího skupiny na předmontáži komponent čerpadla CP4. Předmontáž komponentů zahrnuje celkem 19 linek, kde pracuje přibližně 100 lidí. V rámci své pozice zodpovídám za výrobu 3 komponent pro finální montáž (vysokotlaká hlava čerpadla, sací ventil, přepadový ventil). Každodenní náplní mé práce je zajištění kvality, plnění dodávek zákazníkům, optimalizace výrobních procesů a řešení vzniklých problémů, které s tím souvisí. K tomu všemu samozřejmě patří i starost o personál. Je to poměrně rozsáhlá náplň práce, ale s týmem zkušených kolegů, jako je ten můj, se dá vše zvládnout a člověka ta práce hned jinak baví.

Proč sis vůbec vybral technický obor studia? Kdo tě přivedl k technice?

Už odmala jsem pomáhal dědovi a strýci na jejich hospodářství, strýc má navíc takový malý agro-bazar a tam jsme už jako malí pomáhali s bráchou a bratranci opravovat zemědělské stroje, traktory atp. Strašně mě to bavilo. Na střední škole jsme pak s bratrancem objevili kouzlo starých vozů, kdy jsme si za první peníze vydělané z brigád společně koupili prvního Trabanta a začali jsme ho nadšeně opravovat. Myslím, že tam byl ten prapůvod, proč jsem měl k technice tak blízko. Technická škola byla pak logická volba. Starým vozům, speciálně Trabantům, se věnuji dodnes. Jednoho Trabanta vlastním a také s ním několikrát do roka vyrážím na srazy. Občas se svým trabantem přijedu i do práce, kde auto při průjezdu branou budí velkou pozornost:)

19 linek

předmontáže komponentů pro dieselové čerpadlo CP4 má Jirka aktuálně na starost

Co tě na práci vedoucího předmontáže baví, co tě motivuje?

Na práci ve výrobě mě baví to, že každý den je úplně jiný. Člověk sice může mít plány na druhý den, ale když přijdete ráno do práce a zjistíte, co všechno se přes noc změnilo, nezbývá než je změnit. Ve výrobě musíte vždy řešit to, co je aktuálně nejdůležitější. Priority se mění velmi rychle. A přesně to dělá práci ve výrobě tak zajímavou. Kromě práce s lidmi a řešení technických nebo kvalitativních problémů mě baví i optimalizace výrobních procesů a zavádění nových projektů.

Jirka

Sdílení na: