Bosch Diesel s.r.o. Jihlava opětovně podpořil technickou soutěž „Stavíme z Merkuru“. Bosch se trvale zasazuje o rozvoj technického vzdělávání mládeže na Vysočině

31. května 2017 se konalo finální kolo již čtvrtého ročníku technické soutěže „Stavíme z Merkuru“ podporované firmou Bosch Diesel s.r.o. Úkolem týmů bylo postavit z technické stavebnice Merkur kolový

05/06/2017 | Česká republika | Korporátní zprávy

Jihlava – Dne 31. května 2017 se konalo v Třebíči finální kolo již čtvrtého ročníku technické soutěže studentů druhých stupňů základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií z Vysočiny „Stavíme z Merkuru“. Soutěž se uskutečnila za podpory firmy Bosch Diesel s.r.o. a Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě. Do letošní soutěže s technickou stavebnicí Merkur se přihlásilo 20 týmů s celkem 80 účastníky.

„Cílem soutěže a práce s technickou stavebnicí Merkur byla podpora technického vyučování a rozvoj technické zručnosti mládeže. Firma Bosch chce pro techniku nadchnout nejen chlapce, ale samozřejmě i děvčata, aby se v budoucnosti nebála věnovat technickým oborům. Proto byl pro účast na soutěži stanoven požadavek, aby v každém soutěžním týmu byla alespoň jedna dívka,“ vysvětlil za spolupořadatele Oldřich Židlík, vedoucí personálního oddělení Bosch Diesel s.r.o.

Úkolem týmů bylo postavit z technické stavebnice Merkur kolový traktor poháněný motorem. Důležité body navíc, které ve výsledku rozhodly o letošním pořadí, mohly týmy získat ve třech technických disciplínách – průjezd slalomovou dráhou na čas, přepravou závaží a přemístěním většího počtu kostek do vymezeného prostoru. Na základě vlastní zkušenosti a možnosti aplikace získaných vědomostí během soutěže si tak zapojení účastníci vytvořili praktický vztah k reálné technice.

Jako nejlepší funkční model traktoru byl hodnotící komisí vybrán model žáků Základní školy Komenského z Náměště nad Oslavou složený z vedoucího týmu Oldřicha Kose a dále žáků 8. - 9. ročníku Karolíny, Adama, Filipa a Tomáše. Všechny zúčastněné týmy finálního kola soutěže získaly od Krajského úřadu Kraje Vysočina a firmy Bosch řadu hodnotných cen. Firma Bosch Diesel s.r.o. věnovala pro vítězný tým například iPady.