Výroční obchodní výsledky 2016. Posílení pozice: Bosch v České republice pokračuje v růstu. Pozitivní vývoj v oblasti prodeje, zaměstnanosti a investic

Výroční tisková konference Bosch v ČR 2017.

24/05/2017 | Česká republika | Korporátní zprávy

Praha – Bosch, přední světový dodavatel technologií a služeb, ukončil fiskální rok 2016 v České republice s konsolidovanými tržbami v hodnotě 786 milionů eur (21,2 miliardy korun), což ukazuje na dvouciferný růst o 13,3 procent oproti předcházejícímu roku. Celkové čisté tržby včetně dodávek ostatním společnostem Bosch a nekonsolidovaným legálním entitám ve výši 1,87 miliardy eur (50,6 miliardy korun) představují v porovnání s předchozím rokem více než 5,7procentní nárůst.

„Skupina firem Bosch si vede v České republice dobře a roste ve všech klíčových obchodních oblastech,“ uvedl Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v České republice, během výroční tiskové konference v Praze. „Rok 2016 byl pro Bosch úspěšný, a kromě jiného jsem také rád, že jsme mohli oslavit výročí 25 let od návratu společnosti do České republiky otevřením nového sídla. Nová centrála v Praze symbolizuje naši dlouhodobou a úspěšnou přítomnost na trhu a důvěru v další budoucnost,“ dodal. Společnost Bosch zvýšila v roce 2016 kapitálové výdaje o více než 30 procent a investovala přibližně 100 milionů eur (2,7 miliardy korun) především do svých místních výrobních závodů zaměřených na automobilový průmysl. Počet zaměstnanců působících v šesti entitách Bosch se k 31. prosinci 2016 zvýšil o 500 na více než 8 500. Očekává se, že v roce 2017 dojde k dalšímu růstu.

R&D a inovace zůstávají prioritou

Vývojové centrum automobilového průmyslu Bosch v Českých Budějovicích s více než 500 techniky hraje důležitou roli v globální R&D síti společnosti. „Kombinace tradičních dovedností českých techniků a výrobního systému Bosch je úspěšný model,“ uvedl Šlachta. Výrobní závody Bosch v Jihlavě a Českých Budějovicích nedávno zahájily pilotní projekty pro propojená průmyslová řešení v oblastech, jako je monitorování v reálném čase, 3D tisk a dolování dat. Bosch provozuje všechny tři úrovně propojení: senzory, software a služby. S touto jedinečnou výhodou bude společnost pokračovat v inovacích a dále rozvíjet své tradiční podnikání tím, že prozkoumá a využije rozmanité příležitosti, které nabízí Internet věcí (IoT). „Společnost Bosch usiluje o transformaci obchodních modelů, mobility a technologií se zaměřením na IoT a umělou inteligenci. Díky našemu odhodlání podporovat Průmysl 4.0 a technologie Smart City, je Bosch v České republice součástí tohoto vývoje,“ uvedl Šlachta.

Bosch nabízí atraktivní pozice pro inženýry a techniky

Český pracovní trh vykazuje dlouhodobý nedostatek techniků a studentů s praktickými zkušenostmi. Díky pověsti atraktivního zaměstnavatele se společnosti Bosch v roce 2016 podařilo naplnit otevřené pozice. Bosch nabízí mnoho příležitostí pro osobní rozvoj v mezinárodním týmu a práci v inspirativním pracovním prostředí. V roce 2017 nabídne více než 100 pracovních pozic pro inženýry a techniky, a to především ve výrobních závodech Bosch zaměřených na automobilový průmysl: v Jihlavě a v Českých Budějovicích, stejně jako v R&D centru v Českých Budějovicích.

Bosch aktivně podporuje zdokonalování technického vzdělávání

„Vzdělávací systém v České republice je třeba modernizovat, aby se zajistilo, že budoucí absolventi budou mít vzdělání odpovídající potřebám zaměstnavatelů a trendům v oblasti digitalizace,“ řekl Šlachta. Bosch se podílí na procesu zlepšování tím, že nabízí konzultace diplomových prací, spolupracuje s odbornými učilišti a zajišťuje praktickou část výuky. Výrobní závody navíc podporují lokální technické školy. Například závod v Českých Budějovicích podporuje studijní obor Mechatronika na Jihočeské univerzitě (JČU). Jihlavský závod zase podporuje Vysokou školu polytechnickou (VŠJP) a pravidelně pořádá pro mladé lidi tzv. „High-Tech Day“. Společnosti Bosch také pravidelně darují školám technické hry, aby vzbudily zájem o technické disciplíny u více žáků i učitelů.

Obchodní výhled Bosch Group pro rok 2017

Vzhledem k vyhlídkám na útlum ekonomiky a geopolitické nejistoty, očekává světový dodavatel technologií a služeb v roce 2017 nárůst svých tržeb o 3 až 5 procent. A i přes výrazné investice do zajištění budoucnosti nastavila společnost Bosch výsledky prorůstově. „Dnešní obchodní úspěch nám poskytuje volnost formovat svět zítřka,“ řekl Dr.Volkmar Denner, předseda představenstva Bosch. „Jako lídr v inovacích formujeme a řídíme transformaci,“ dodal Denner. Hlavními body této transformace jsou změny v oblasti mobility a konektivity internetu věcí (IoT). Do roku 2020 budou všechny elektronické produkty Bosch vybaveny funkcí konektivity. Klíčem k tomu je umělá inteligence (AI). V následujících pěti letech bude Bosch investovat 300 miliónů eur do svého vlastního centra pro umělou inteligenci.