Bosch v Praze otevřel novou centrálu. Výročí 25 let od návratu do České republiky

Slavnostní střihání pásky Nové budovy Bosch

14/09/2016 | Česká republika | Korporátní zprávy

Praha – Dne 14. září 2016 proběhlo slavnostní otevření nové centrály společnosti Bosch v České republice za účasti představitelů parlamentu, vlády, městské části Prahy 5 a průmyslu. Na nové adrese Radlická 350/107d v Praze 5 nyní sídlí několik entit Bosch reprezentujících obchodní oblasti Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží, Energetika a technika budov. „Dnes neslavíme jen otevření nového sídla, ale také výročí 25 let od návratu společnosti do České republiky. Nová centrála v Praze symbolizuje naši dlouhodobě úspěšnou přítomnost na trhu a důvěru v další budoucnost,“ řekl Uwe Raschke, člen představenstva koncernu Robert Bosch GmbH. Zrekonstruovaná budova je součástí areálu bývalé Waltrovky, která vytváří pro 130 zaměstnanců Bosch inspirativní pracovní prostředí. „Jsem opravdu hrdý na to, že nyní můžeme zaměstnancům nabídnout koncept inspirativního pracovního prostředí, který reflektuje inovativní potenciál a vysoký technologický standard naší společnosti,“ zdůraznil Peter Fouquet, generální ředitel společnosti Robert Bosch odbytová s.r.o.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, pan Jan Bartošek ve svém proslovu řekl: „Na firmě Bosch jsou inspirující zejména dvě věci. Za prvé motto, že "Rozdíl není v ceně" čili filosofie založená na snaze konkurovat nikoli lácí, ale špičkovou kvalitou výrobků. Za druhé reinvestování prakticky celého zisku do rozvoje společnosti, z čehož velký díl směřuje do vývoje a inovací. S Německem má Česko společnou dlouhou a úspěšnou průmyslovou tradici, jíž je ostatně Bosch součástí. Jsem si jist, že nás čeká i společná úspěšná budoucnost.“

Místopředseda vlády České republiky pro vědu a výzkum, pan Pavel Bělobrádek, ve svém projevu mimo jiné řekl: „“Bosch, který věnuje na výzkum miliardy eur ročně a je jednou z vedoucích světových společností, co se týká přihlašování nových průmyslových patentů, pro nás znamená dobrý příklad. Máme chytré studenty, špičkové výzkumníky i velké a na světové úrovni vybavené výzkumné infrastruktury. Věřím, že Bosch se u nás bude nadále rozvíjet a že u nás bude nadále nacházet kvalitní spolupracovníky.”

Vedle flexibilního uspořádání pracovních míst, IP telefonie a nového způsobu týmové spolupráce, nabízí Bosch svým zaměstnancům prostory pro volnočasové aktivity, kafeterii i kantýnu. Součástí 4000 m2 užitné plochy nové budovy Bosch jsou i školicí středisko divize Elektrického nářadí, showroom Zabezpečovacích a komunikačních systémů i obchodní oddělení společnosti Bosch Rexroth.

Působení společnosti na českém území sahá až do 19. století, kdy Bosch v rámci celé Rakousko-Uherské monarchie zastupovala firma Dénes & Friedmann. Krátce po skončení 1. světové války se vedení firmy rozhodlo založit vlastní pobočku se sídlem v Letohradské ulici, aby se o pár let později společnost přestěhovala do prestižní lokality pražských Vinohrad. Dlouhou přestávku v činnosti způsobenou změnou politických poměrů ukončil až rok 1989. V prosinci roku 1991 obnovila firma svoji činnost pod názvem Robert Bosch odbytová s.r.o.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 375 000 lidí (k 31. 12. 2015). Tržby firmy za rok 2015 dosáhly hodnoty 70,6 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a více než 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů je společnost Bosch zastoupena ve zhruba 150 zemích. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 55 800 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 115 lokalitách po celém světě. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“.