Vítěz Automechanika Innovation Award. M Li-ion: Nové výkonné baterie Bosch pro jednostopá vozidla s lithium-iontovou technologií

02/09/2016 | Česká republika | Korporátní zprávy

Frankfurt/Karlsruhe – Lithium-iontová baterie Bosch M Li-ion pro jednostopá vozidla získala na veletrhu Automechanika 2016 ocenění za inovaci v kategorii díly a komponenty. Tuto cenu získávají inovativní a ambiciózní produkty.

Díky inovativní lithium-iontové technologii se nové M Li-ion baterie vyznačují výrazně vyšší odolností proti hlubokému cyklu vybíjení než běžné olověné baterie. Kromě toho má baterie asi o třetinu menší hmotnost. Jelikož jsou u jednostopých vozidel baterie obvykle umístěny poměrně vysoko, má nízká hmotnost M Li-ion baterie pozitivní vliv rovněž na těžiště kola. Systémy řízení baterie, takzvané balancery, zajišťují rovnoměrné nabíjení a vybíjení všech bateriových článků. Další výhodou baterie M Li-ion je její nízká míra samovybíjení. Baterie vydrží nabitá čtyřikrát déle než je tomu u srovnatelných olověných baterií, a tak hravě přežije zimní období. Díky svému vysokému výkonu, rychlému a spolehlivému chování při nastartování, je baterie M Li-ion vhodná zejména pro jednostopá vozidla s vysokými nároky na energii, jako jsou motocykly vybavené ABS a MSC (Motorcycle Stability Control) nebo elektro-nicky řízenými benzínovými vstřikovacími systémy. Prostřednictvím nové M Li-ion baterie pro motocykly mohou dílny a obchodníci nabízet svým zákazníkům výkonnou baterii pro jednostopá vozidla pro zvýšenou dynamiku a ještě větší radost z jízdy.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 390 000 lidí (k 31. 12. 2016). Dle předběžných výsledků za rok 2016 dosáhly tržby firmy hodnotu 73,1 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 450 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 59 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 120 lokalitách po celém světě.